Top

6 ukers kontrollen

 

Kort tid har gått siden et lite menneske kom inn i livet ditt, og tilværelsen som blussende gravid med stor mage full av forventing og undring har endret seg. Selvfølgelig hadde du problemer med å finne liggestilling, du måtte ha hjelp til å knyte skoene, du hadde urolige ben og kanskje vondt i bekkenet. Nå kan du endelig sove på magen, og etterhvert også kneppe igjen øverste knappen i buksa.

Men – så var det alt det andre da. Hvordan har du det? Gikk fødselen greit, var du redd? Har du forstått hva som skjedde?  Ble du klippet, revnet du og har du sting som skal gro? Får du noen timers etterlengtet søvn? Fungerer kroppen? Og – hvordan er det mellom deg og partneren din?

Kanskje opplever du at verden har blitt veldig mye mindre enn før, bestående av deg og babyen din. Det er som en tåke har lagt seg tykt over tilværelsen de siste seks ukene, du har et barn som bare skriker og aller helst vil du sette deg på første fly langt vekk og bare være deg. Men du kan jo ikke dra noe sted, for du har et lite menneske som er 100% avhengig av deg. Og hver gang du tenker på den lille, så renner det fra alle kanaler. Det renner tårer fra øynene, snørr fra nesa, melk fra puppene og blod fra underlivet, og kanskje til og med litt urin også – fordi du simpelten ikke klarer å holde tett. Ja, for ting er jo ikke helt som det pleier å være der nede, og samtidig vil partneren din ha sex…! Går det an…! HJELP…!

Det er på tide å komme seg på etterkontroll for å gjøre opp status.

 

 

Ordinær etterkontroll

Så kommer du deg ditt, på kontroll. Og som så veldig mange andre går du til fastlegen. Du blir spurt om det går bra, om du har vondt og om du fortsatt blør. Du blir som oftest spurt om du trenger prevensjon også, og om du ammer. Kanskje har du stotret noe om, at «den derre amminga går ikke så bra». Det gjør vondt og du lurer på om babyen får nok mat. Kanskje får du noen trøstende ord, men … dessverre så er tiden for knapp og snart er du ute på gata igjen. Du er ferdig med den ordinære etterkontrollen, men lurer fortsatt på hvordan du ser ut der nede. For det ble ikke nevnt noe om at man kanskje skulle se etter. Det er jo ikke slik det pleide å være. Du føler deg helt «ommøblert». Bare tanke på en ny fødsel skremmer vettet av deg. Du kjenner at det svir bak øyelokkene og sukker tungt, for livet er egentlig ikke så greit akkurat nå. Du er nybakt mamma til verdens skjønneste baby, helt objektiv. Du skal jo liksom være lykkelig. Men…

 

Gynekologisk etterkontroll

På Embla Helse har vi tenkt på  dette. En gjennomgang av fødsel og tiden som nybakt mor bør prioriteres.  For selv om naturen er fantastisk og de fleste blir som før «der for neden», er vi opptatt av en grundig undersøkelse slik at man kan føle seg trygg på at kroppen kommer i gjenge igjen, og at til tross for smerter og sting, vil alt ordne seg til slutt, og man vil bli som før… så godt som.

Måler er jo å nærme seg et samliv igjen uten å være redd for at sex skal gjøre vondt. Med et lite barn som krever mammaen sin døgnet rundt kan det for mange være vanskelig å tenke på seksualitet, men dette er viktig og bør prioriteres. Det hender jo at de små  sover også…. Knipefunksjonen skal testes,  sting og rifter skal undersøkes. Dermed er det fritt fram for å begynne å trene igjen , men det er viktig å begynne forsiktig, og følg gjerne instruksene til instruktører som har spesialkompetanse i opptrening av nybakte mammaer. Det fantastiske er jo at vi har slike eksperter på Embla Helse, ta kontakt med naprapat Marianna Larsen eller osteopat og naprapat Benedicte Skårslette. Vårt fokus er rett og slett, at du skal vite mer om hva som er riktig trening for deg og din splitter nye mammakropp. For er det noe vi vet, så er det at barselkvinner oftest ivrer etter å komme seg i form igjen.

 

Gynekolog og fødselslege

Hos oss er det undertegnede gynekolog og fødselslege Ingvild Hallberg som ufører selve etterkontrollen, slik at du får en ordentlig gjennomgang av hvordan kroppen din fungerer og ikke minst ser ut etter fødselen.  Du får prevensjonsveiledning, og hjelp med spiral eller annen prevensjon.

Har du tanker knyttet til selve fødselen, går vi selvfølgelig igjennom det også, eller du kan snakke med jordmor Kari Gjølme.

 

Viktigheten av en liten de-brief

Vi erfarer at en god gjennomgang av det som har skjedd i forbindelse med fødselen, og en lite prat om den nye situasjonen man er i som nybakt mor og forelder, er viktig.  Mange mødre sliter i etterkant av svangerskap og fødsel, og at de synes det er vanskelig både å innrømme og akseptere dette. Vi vet at fødselsdepresjon er vanlig, og er opptatt av å kunne hjelpe deg med dette, eventuelt henviser deg videre ved behov.

 

En viktig investering

Våre tjenester er ikke en del av det offentlige helsetilbudet, vi  jobber alle privat, noe som gjør at en etterkontroll hos oss ikke er gratis slik som hos en offentlig ansatt jordmor eller lege. Vi mener derimot at vårt tilbud er unikt ved å bidra til å sikre deg en grundig gjennomgang etter at du har vært igjennom noe av det største og mest intense et mammaliv kan by på. Fanger man opp problemer, ubehag eller vonde tanker på et tidlig tidspunkt, kan man forebygge en rekke fremtidige skader og mer alvorlige utfordringer.

 

Vi er her for deg og barnet ditt. Ja, for hele den lille familien din. Vi ønsker at kroppen din skal fungere i mange år fremover, for ikke å snakke om i eventuelt fremtidige svangerskap. Vi vil at du skal føle at du mestrer tilværelsen som nybakt mamma, at du skal føle deg sett, lyttet til og ivaretatt, og anser en grundig 6 ukers kontroll som et viktig ledd på veien videre som nybakt mor og kvinne.

 

Foto: Gisle Oddstad

 

Lykke til på veien videre, og velkommen til oss.

 

 

Share